Share on Google+
2013. július 23.,  kedd
NAPIAktuális

Kósa Lajos szerint alkotmányellenes a közigazgatási hivatalok regionális átszervezése

Alkotmányellenes a közigazgatási hivatalok regionális átszervezése, s az azzal kapcsolatos kormányrendelet - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden az MTI-nek. Debrecen polgármestere ezért a múlt héten az Alkotmánybíróságnál (Ab) támadta meg a jogszabályt.

Kerekes Edit, az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetõje az MTI érdeklõdésére elmondta: az Alkotmánybírósághoz több beadvány is érkezett, amelyekben a regionális közigazgatási hivatalok és más regionális államigazgatási szervek létrehozása alkotmányellenességének megállapítását kérték.
Az Ab októberben meghozott döntésében az indítványok többségét elutasította, arra hivatkozva, hogy a kormány szervezetalakítási szabadsága meghatározni, hogy az államigazgatási feladatellátást megyei, regionális vagy más szervezeti keretben végzi-e - fûzte hozzá.
Ugyanakkor megjegyezte, hogy a közigazgatási hivatalokat illetõen az Ab más következtetésre jutott. Vitatottnak nevezte, hogy az önkormányzatokról szóló, kétharmados többséggel megalkotott törvényben az a változtatás, hogy megyei helyett regionális hivatalok jöttek létre, lényegi, tartalmi, tehát minõsített többséget igénylõ, avagy pusztán elnevezésbeli változás-e.
Az Ab szerint az önkormányzati alapjogok védelme szervezeti garanciájaként az önkormányzati törvény hozta létre magát a törvényességi ellenõrzés gyakorlására jogosult szervet, s a politikai konszenzus kiterjedt arra is, hogy ez megyei szinten mûködõ államigazgatási szerv legyen.
Kerekes Edit rámutatott: az Ab nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy a feladatot megyei vagy regionális szervezetnek kell végeznie, csak magát a jogalkotási technikát marasztalta el.
Az önkormányzati törvény jelenleg hatályos szövegében a törvényességi ellenõrzést végzõ szervezet megnevezése elõtt sem a megyei, sem a regionális jelzõ nem szerepel, miközben az államigazgatási feladatellátásban a kormánynak - az Ab által sem kifogásolt módon - fennáll a szervezetalakítási szabadsága - mondta el az MTI-nek Kerekes Edit hivatalvezetõ.
Hozzátette: az Országgyûlés július 1-jéig nem módosította a jogszabályt, így a kormány döntéskényszerben volt, mert maga az alkotmány szabta kötelezõ feladatául a törvényességi ellenõrzést, s az nem maradhatott ellátatlanul.
A parlamenti konszenzus híján célszerûen hagyta meg a kormány az alig másfél éve kialakított regionális keretet, összhangban azzal, hogy az államigazgatási szervezetek döntõ többsége már nem megyei szinten mûködik - szögezte le az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetõje.
 Kósa Lajos ehhez annyit fûzött hozzá: a kormány szervezetalakítási szabadságát az alkotmány határozza meg.

"A közigazgatási hivatalok regionális átszervezése alkotmányellenesen történt: a kétharmados törvényt a Parlament - a kormány kezdeményezésére - feles törvénnyel módosította" - emlékeztetett Kósa Lajos.
"Ezt többen kifogásoltuk, én is, s nekünk adott igazat az Alkotmánybíróság" - tette hozzá, megjegyezve: az Ab június 30-ával megsemmisítette a regionális közigazgatási hivatalokra vonatkozó alkotmányellenes törvénymódosítást.
A kormány ezután viszont rendeletben szabályozta a regionális közigazgatási hivatalok mûködését, ami még aggályosabb, mint a feles törvény - magyarázta Kósa Lajos.
Ezért - mint mondta - a múlt héten beadványban fordult az Alkotmánybírósághoz, s azt várja a taláros testülettõl, hogy kimondja: alkotmánysértõ a kormányrendelet.
Kósa Lajos az ügy kapcsán elfogadhatatlannak nevezte, hogy törvénytelenül mûködik az a hivatal, amelyik az önkormányzatok törvényes mûködését hivatott ellenõrizni.
  

Forrás: MTI
még több Aktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
Sting 5 év elteltével október 13-án a Budapest Arénába ad nagy szabású rock koncertet, ahova 3 fős..
A kormány a jövőben is csak hozzátesz a családtámogatásokhoz, mert úgy véli, nincs jennél jobb..
Demonstrációt és munkalassítást tartanak a Tesco dolgozói, amennyiben a cég nem kezd bérfejlesztésbe..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!