Share on Google+
2015. május 3.,  vasárnap
NAPIBulvár

Mûvészet és egyediség

Urbánszki László sokunk példaképe lehetne: egyszerre sosem köti le egyetlen dolog, mindig az újabb és ismeretlen kihívások felé törekszik. Ennek az attitûdnek köszönhetõ, hogy nemcsak írói, hanem famûves pályája is felfelé ível, legújabb regénye, a Nemtelen nemesek a nagyobb könyváruházak legnépszerûbb toplistáin szerepel, egyedi kerti bútorait pedig nemcsak itthon, hanem a környezõ országokban is másolják, mert munkái valóságosan megragadó erõvel bírnak.
Urbánszki László azonban "nemcsak" író. A famûvesség a másik szerelme, amelynek köszönhetõen egy más számára értéktelen, esetleg tüzelõnek való rönkfából két kezével, néhány kéziszerszám segítségével különleges, varázslatos kerti bútorokat készít. A "Bútor" megnevezés talán nem is tükrözi az általa megvalósított alkotásokat, hiszen az egyedi famûvek inkább hasonlítanak Tolkien Tünde királyának trónjához, mint pusztán bútordarabokhoz. László munkái közt nem látunk két egyformát, és olyat sem, amely másvalaki keze nyomára hasonlít - õ ugyanis nem szeret utánozni, hanem maximálisan az individuális alkotás híve. Talán éppen ennek, és a sok éves gyakorlatnak köszönhetõ, hogy mostanra sokan utánozzák. Nevetve mesélte, hogy ezt õ a legmagasabb szakmai elismerésnek érzi, hisz csak a legjobbaktól érdemes ötleteket csórni, munkáikat lemásolni.
Hogyan fér meg egymással író és famûves egyetlen személyben? Urbánszki László saját bevallása szerint remekül! Persze el kellett jutni odáig, hogy a hajós, majd batikoló szakmát a pennára és a faanyagra cserélje.
A mûvész hajóslegény korában remekül megtanult hallgatni, a lecsúszott kapitányok, egykori csempészek, a hajón menedéket keresõk történetei megtanították arra, mi a titka a mesélésnek. László írásaiban ugyanis mesél. Legyen szó akár novelláról, akár regényrõl, a kalandot, és a valóságos érzelmeket keresi fõhõsei személyében. Egyes karakterei olyannyira élethûek, közülünk valók, hogy zsiványságukkal, torz vagy kevésbé meglepõ vágyaikkal is szerethetõvé válnak, jöjjenek a társadalom akármelyik részébõl, mégis közel kerülnek hozzánk. Lehet õket kisembereknek nevezni, ha nagyon irodalomtanáros megfogalmazással illetnénk õket, mi most mégis inkább a valódi emberként határozzuk meg az általa megszemélyesített fõhõsöket - megszemélyesített, hiszen a szerzõ belebújik bõrükbe, és minden rezdülésüket alaposan kidolgozza. Elmondása szerint olyan könyveket szeret írni, amelyeket a kamaszoktól a nagyszülõkig mindenki szívesen olvas, amelytõl visszatér megkopott erejük, széles mosoly varázslódik arcukra - legnagyobb hajszában is -, a könyv hatására megállnak egy pillanatra, és akár egy fa tetején is képesek álomba merülni, úgy ellazulnak a történettõl.
Saját bevallása szerint, ha lenne példaképe, akkor talán Michelangelo az - bár õ nem írt, mindenesetre a reneszánsz embertípus az, amellyel legjobban azonosulni tud. Olvas, szenvedélyes zenehallgató, famûves-író, aki erdõben lakik – kicsit, mint egy remete, aki idõnként társasági lény, de saját kuckójába vonul vissza alkotni. Hiszen az ihlet folyamatosan "van", nem kell, hogy szülessen, mert minden újabb anyag, forma alkotásra ösztönzi a mûvészt, regényei megírásához pedig mindig jelen van a fantáziája, az emlékei, gondolatai. Ez a képesség pedig nem tanulható, nem másolható, éppen ezért hiába a próbálkozások, az általa készített rönkmûvek - vagy éppen írások - egyediek maradnak akkor is, ha néhány asztalos legény szögmérõkkel utánozni próbálja a famûves bútorokat. Kicsit olyan ez, mintha egy zsírkrétával szeretnénk 15. századi iniciálékat másolni - lehet szép, de sosem válik eredetivé. Urbánszki László munkái tehát önmagukért beszélnek, ha te is kíváncsi vagy a mûvész alkotásaira, keresd fel honlapját és tedd egyedivé kertedet, lakásodat, hogy aztán könyvével a kezedben élvezhesd a szabadság örömét!
Forrás: Juhász Dorottya
még több Bulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
Az amerikai énekesnő és az F1 háromszoros világbajnok pilótája jól ismerik egymást. Számos..
Az énekes nagyon büszke a családjára, és persze imádja kislányát Suzy-t. Azonban a Tele Novellának..
Hajdú Péter korábban biztos volt benne, hogy életében csak egyszer mondja majd ki a boldogító igent...
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!