2012. október 10.,  szerda
NAPIBulvár
Az ígéret földje
a Centrál Színházban
Rudolf Péter fõszereplésével október 19-én este 7 órakor mutatja be a Centrál Színház Jez ButterworthAz ígéret földje címû drámáját. Az utóbbi évek egyik legsikeresebb West End-darabjának magyarországi õsbemutatóját Novák Eszter állítja színpadra, aki így fogalmaz a mûrõl: „Az ígéret földje nagyon vidám darab, rengeteget lehet rajta nevetni, emellett irdatlanul szívfacsaró.”

Novák Eszter rendezõ szerint a darabban jelentõs kockázat rejlik. „A színházban mindig érdekel a pengeélen táncolás és a hõmérsékletek hirtelen váltakozása. A nevetés sírásba fordítása és fordítva. Az életben is ugyanez érdekel, hiszen az élet ilyen – attól függ, hogy éppen mennyi humorunk van hozzá, amit jó, ha nem veszítünk el. Engem ez mindig foglalkoztat, így választok darabot is, nekem ez nagyon fontos. Egyébként ez a darab morális kérdéseket is feszeget, ami szintén érdekel, amiben nehéz dûlõre jutni és dönteni. Tulajdonképpen azt szeretném elérni, hogy a közönség se döntsön könnyen.”

 

Harkányi Endre elõször játszik a Centrál Színházban. Az ígéret földjében a Professzort alakítja. Szerinte bármennyire is Angliában játszódik a történet, nem csak Angliára értelmezhetõ, hanem az egész világra. „Mindig, mindenhol van egy Johnny Byron, aki szét akarja feszíteni maga körül a világot, amiben él” – mondja a Kossuth-díjas színmûvész, hozzátéve: a darab érvényes jelenségekre hívja fel a figyelmet.

 

Simon Kornél a Kakas fõ ellenlábasát, Troy Whitworthöt játssza az elõadásban. „Lehet szórakoztató elõadásként nézni, de mégis komoly kérdésekkel foglalkozik – meséli Az ígéret földjérõl. – Egymásnak feszül benne két teljesen ellentétes erõ: az angol kispolgári lét és a party-drogok világa. A kérdés Magyarországon is létezik: mit jelent magyarnak lenni? Sõt talán soha nem volt aktuálisabb, mint most. Szükség van az újradefiniálásra, az újraértékelésre. Meg kell találni a régi értékeket és az újakat is és valahogy eggyé kell gyúrni a kettõt, mert most egymásnak feszülnek. Azt gondolom, hogy ezt az állandó küzdelmet jeleníti meg a darab – és ez itt is tud nagyot tud szólni.”

 

A darab õsbemutatója a londoni Royal Court Theatre-ben volt, 2009-ben, ezt követõen tûzték mûsorra a West Enden, az Apollo Theatre-ben, majd 2011-ben az Egyesült Államokban, a Broadway-n is bemutatták, s abban az évben a legjobb darab Tony-díjára is jelölték.

 

Az október 19-i magyarországi õsbemutató után október 21-én, 28-án és november 2-án is mûsorra tûzi az elõadást a Centrál Színház. A produkcióban Rudolf Péter, Harkányi Endre és Simon Kornél mellett Vári-Kovács Péter, Tóth Ildikó, Széles László, Borbás Gabi, Ágoston Katalin, Béli Ádám, Mikola Gergõ e. h., Rainer-Micsinyei Nóra e. h. és Budai Márton Zoltán sz. h. szerepelnek. A magyar szöveget Baráthy György, az elõadás dramaturgja írta, a díszletet és a jelmezt Zeke Edit tervezte, a zenei vezetõ Lázár Zsigmond. Az elõadást a színház csak 16 éven felülieknek ajánlja.

 

 

A darab fõhõse, a Kakas gúnynévre hallgató csavargó évtizedekkel korábban kivonult a társadalomból, az erdõ közepére költözött, egy kiszuperált lakókocsiba. Azok, akinek már nincs máshova menniük, nála idõznek. Kakas és cimborái sokak szemét szúrják, így a közeli kisváros lakói egy emberként indítanak hadjáratot ellene.

 

Az alig negyven éves Butterworth nyersen és könyörtelenül, ugyanakkor mégis mély együttérzéssel beszél a kiszolgáltatottságról. A darabban a dokumentarista részletességû realitás merészen keveredik mitikus elemekkel, Kakas szerepe pedig egyedülálló jutalomjáték lehetõségét kínálja Rudolf Péter számára, aki élete egyik legfontosabb munkájaként tekint erre.

 

„Kakas egy lázadó, és ki is veti magából a közösség, amelynek valójában szüksége lenne rá – mondja Rudolf Péter. – Mindenki szeretne kicsit olyan lenni, mint Johnny Byron Kakas, de vagy gyáva hozzá, vagy kényelmesebb, vagy fontosabbak számára azok a konformista szempontok, melyek szerint nagyjából mindannyian éljük az életünket. Az ilyen típusú, a város perifériáján élõ fickóknak a rossz oldala nyilvánvaló. Johnny drogot is árul, de én mégis mindent megtennék egy hozzá hasonló karakter megtartásáért, mert sok jót is ad a közösségének.”

 

Forrás: Kubik
még több Bulvár
Utolsóként költözött be, első helyezett lett a ValóVilág 7-ben Robin
Két lábon járó hulla vagyok – írta a Mail on Sunday tudósítójának küldött levelében a Dzsihád..
Sarah Palin vs. Bristol Palin
Bobbi Kristina Brownra január 31-én férje talált rá eszméletlenül saját fürdőkádjában, és azóta..
Dennis nyerte a párbajt egy nappal a finálé előtt
még több hír
NAPIbulvár
Utolsóként költözött be, első helyezett lett a ValóVilág 7-ben Robin
Két lábon járó hulla vagyok – írta a Mail on Sunday tudósítójának küldött levelében a Dzsihád..
Sarah Palin vs. Bristol Palin
NAPIAktuális
Az Iránnal a nukleáris programjáról kötendő megállapodás létében fenyegetheti Izraelt
A vizsgálat túlnyomórészt pozitív eredménnyel zárult.
Három, egymástól független midibusz-beszerzési tender van folyamatban
NAPIsport
A magazin honlapján olvasható rangsorban az 1741. helyet foglalja el
A zárónapon is remekeltek a magyarok a X. CMAS Uszonyosúszó Világkupán.
Jól indult az év a vitorlázó Berecz Zsombor számára.
kapcsolódó
24 óra
BLOGZÓNA
aktuális
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!
Híradó Media Kft. 2006-2015 Napiaszonline.hu