Share on Google+
2013. október 28.,  hétfő
NAPIKrimi

Román kamionosok sztrájkja

Román kamionsofõrök spontán sztrájkja miatt több órán át szünetelt a teherforgalom a román-magyar határon Nagylaknál, közölték hétfõn román hírügynökségek. Bácsi Attila, a Vám- és Pénzügyõrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense elmondta, vasárnap este kilenc és hajnali négy óra között az átkelõnél 121 tehergépjármûvet léptettek be.

A magyar-román határszakaszon a pénzügyõrség munkatársai a teherfuvarozás ellenõrzése során a jövedéki termékek és egyéb áruféleségek - kábítószer, márkavédett termékek, védett természeti értékek - illegális forgalmát derítik föl. A vámosok vizsgálják a nemzetközi közúti fuvarozást végzõ jármûvek személyzetének a vezetési idõre, a megszakításra és pihenõidõre vonatkozó európai megállapodás (AETR-egyezmény) rendelkezéseinek betartását is.
Bácsi Attila közölte: a leggyakrabban föltárt szabálytalanság a vezetési idõ túllépése, a menetíró készülék szabálytalan használata vagy a túlsúly. Az AETR-egyezmény megsértése esetén a bírság nagyságát a magyar jogszabály tételesen megszabja, ettõl a pénzügyõrök nem térhetnek el. 
Elmondta: a nagylaki határátkelõhelyen szeptember 1-jétõl október 27-ig 589 esetben szabtak ki bírságot, összesen több mint 172 millió forint értékben. 
Hangsúlyozta: bár a ki- és belépõ teherforgalom mintegy háromnegyedét a román gépjármûvek adják, román sofõröket 204 alkalommal büntettek meg, a kiszabott bírságok összege pedig mintegy 60 millió forint volt - tudatta a sajtóreferens. Hozzátette: ez idõ alatt 109 magyar sofõrt büntettek meg összesen csaknem 33 millió forintra.

A sofõrök helyi idõ szerint reggel fél kilenckor szüntették be a tiltakozást. A Mediafax hírügynökségnek Ioan Handra, az Arad megyei határrendõrség fõnöke elmondta: a tehergépkocsi-vezetõk azért zárták el a határt, több kilométeres sort okozva, mert így akarták ismét kifejezésre juttatni tiltakozásukat a magyar vámosok - a sofõrök szerint - "túlbuzgó" ellenõrzései miatt.
Az egyik tiltakozó elmondta: vasárnap este kilenc órától hajnali háromig a magyar vámosok csak 20 teherkocsit ellenõriztek. Emiatt órákat veszítenek a határnál, így meghaladják a pihenés nélkül engedélyezett vezetési idõt, amiért Magyarország területén kénytelenek borsos büntetéseket fizetni. - Mindig találnak valamilyen okot arra, hogy megbüntessenek, a magyar hatóságok valósággal vadásznak ránk - mondta a Mediafax hírügynökségnek egy másik sofõr.
A spontán tiltakozás akkor robbant ki, amikor egy román tehergépkocsi vezetõjét Magyarországra való belépéskor megbüntették amiatt, hogy nem tartotta be a pihenési idõt. Ekkor a megbüntetett megtagadta a határátkelést, és a többi várakozó társával egyetértésben elzárták a határt.  
Korábban a román sofõrök már többször tiltakoztak a magyar hatóságok eljárása ellen.
Bácsi Attila, a Vám- és Pénzügyõrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense az MTI érdeklõdésére elmondta: vasárnap este kilenc és hajnali négy óra között az átkelõnél 121 tehergépjármûvet léptettek be.
A nagylaki határátkelõhely belépõ forgalmában a beléptetés a magyar és román határrendészeti szervek közös ellenõrzõ pontján történik, a vámhatóság munkatársai a vizsgálatokat a határrendészeti ellenõrzést követõen végzik. Amennyiben az eljárás hosszabb idõt vesz igénybe, az ellenõrzés elvégzéséhez a gépjármûvet félreállítják, így az a további forgalmat nem akadályozza - közölte a százados.

Forrás: MTI
még több Krimi
Kiégett egy menetrend szerinti busz Sirokon. Személyi sérülés nem történt.
Több mint 50 éve, hogy a francia Alpokban lezuhant egy Mumbaiból New Yorkba tartó repülőgép. A gépen..
Szombat délután jelentették a Celldömölki Rendőrkapitányságra, hogy Mesteri külterületén valaki..
Becslések szerint 2015-ben 32 milliárd dollár hasznot hajtott a szervezett emberkereskedelem, vagyis..
A tragikus baleset Kaposváron történt. Még tart a helyszínelés.
Egy iraki és egy szír férfi felmászott az épület tetejére, összevagdosták magukat és azzal..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!