Share on Google+
2015. szeptember 8.,  kedd
NAPIKorzó

Urbánszki László: Munkát keresek, BÁRMILYET! 1. részlet

– Tíz deka parizer lesz, két tojás és fél kiló kenyér! – Bontsak meg egy dobozt? Hogy adom el utána? – a bizonytalan tekintetû nõ elõvette a pénztárcáját, belenézett, de válaszát megelõzte a boltos harsány hangja. – Értem, ne ragozza! Tizenkét deka, maradhat vagy… – Igen! – Anna fülig vörösen számolta elõ az aprót –, nem kérek szatyrot, van nálam! Érezte, hogy a boltos kutató szeme észrevette, csak fémpénze van. Abból se túl sok.
A lépcsõházban vedlett a fal, jókora darabok hiányoztak a zöldesszürke vakolatból, bár jó részük a fal tövében hevert. Graffitik tömege, a földszinten gyanús, húgyszagú foltok. Félhomály volt, a spórolós, negyvenes égõket már régen kilopták vagy összetörték. Bár sokszor jobb a sötétség; itt eltakarja a mocskot, a fejekben: megkönnyíti az életet – gondolta Anna, miközben fásultan kapaszkodott fölfelé a visszhangos, kietlen lépcsõházban. Lassan haladt, de így is fáradtnak érezte magát, mire felért a másodikra, pedig a cekkere könnyû volt. Tizenkét deka parizer, fél kiló kenyér, két tojás és egy majdnem üres pénztárca nem nagy súly.
 „Nem lenne itt baj, ha lenne munka! Akármilyen, most már nem válogatok. Nem okoskodnék – a vevõszolgálatnál is emiatt utasítottak el –, kedves lennék az emberekhez. El kell felednem a diplomás önérzetet, a vitatkozást. Csendesen éldegélnénk, szépen összeraknám a pénzt, kifesteném a lakást – nem lenne ilyen dohos szagú –, Ancsinak megvenném azt a nagy babát, talán még a játékházat is. Hogy örülne neki!”
„Le vagy ejtve, te a fölényes disznó! Annusnak rántott parizere lesz tört krumplival… kár, hogy már csak két szem van belõle, de nekem jó a kenyér is! Belemártom az olajba, legalább az se vész kárba! Amilyen rossz szegénykémnek az étvágya, még a parizerbõl is jut nekem.”

Ránézésre a harmincas évei végén járhatott a vékony, magas nõ, aki végigsietett az elhanyagolt mellékutcán. Normális sminkkel az arca akár vonzó is lehetett volna, de ilyesmire mostanában nem futotta. Néha a barátnõknél kikészítette magát, de egyre ritkábban volt hozzá kedve. Kinek, minek? Mozgása nem volt túl nõies, ruhája divatjamúlt. Akkoriban vette, amikor még volt férje, állása, és tetszeni akart a férfiaknak. Aztán jött a gyerek, GYES-re ment, a könyvtárosi állás elúszott. Miska elment, új barátnõje van, magára maradt a négy éves Annussal. Huszonnyolc éves volt, harminchatnak látszott, de ennél is öregebbnek érezte magát.
Körfolyosós ház, szoba-konyhás menedéke a másodikon. A levegõben ételek szaga áradt, talán kelkáposzta-fõzelék és gulyás. Ilyesfélét fõznek 2013-ban a Józsefvárosban, utcaszerte. Pedig a házak itt-ott már megújhodtak, sokat rendbetettek, azt hinné az ember, hogy elindult valami!
 „Annyira azért nem mentünk be Európába, hogy a melósnegyed is kikupálódjon! Amúgy meg hál’ istennek! Megemelnék a lakbért, mehetnék az utcára, ennyiért már sehol sem kapok lakást”.
  – Egyél kicsim! Finom és van még sok!
  – Nem is igaz, csak kettõ szelet! És tegnap is ez volt! Te miért nem eszel? Fogyózol, mint a Márti mamája?
  – Nem fogyózok, csak… nem kívánom! Tudod ma is hiába… ilyenkor nem esik jól az étel!
  – Akkor odaadom a cicának! – Anna ösztönösen nyelt egyet, amikor a megrágott rántott-parizer darab a macska elé repült. Ingerülten kiáltott a gyerekre:
  – Ne dobd az ételt a földre, nincs olyan sok, és nekem… összekened nekem a linóleumot! Malac vagy, fuj! Csikis malac! – ingerültsége tovaszállt, amikor megcsiklandozta az önfeledten ficánkoló gyereket. Nevettek, vihogtak, majd összeölelkezve megpihentek. Ancsi még fel-, felkuncogott Anna beletemette arcát a kislány nyakába, magába szívta az ismerõs illatot. Szemébõl könnyek törtek elõ. Vigyázott nehogy a kicsi észrevegye, visszafojtotta a hüppögését is, de pár csepp leszivárgott a meghatóan vékony nyakra, a szöszke kislányfürtök tövébe.
  – Anya, te sírsz? – ijedt volt a hangja.
  – Dehogy, csak a nevetéstõl! – görcsösen szorítva magához ölelte a gyereket.
  – Ne már, Anya! Fáj!
  – Huh de jót nevettünk! – letörülgette könnyeit, és egész hihetõen mosolygott.
  – Sipirc az ágyba, én még megnézem a hirdetéseket, és adok föl egy párat! Eltegyem reggelire a parizert vagy inkább pirítóst ennél?
  – Majd reggel megmondom! Alszom rá egyet! – Mária mami, a nyugdíjas szomszéd vigyázott óvoda után (amikor éppen egészségesnek érezte magát) a kislányra. Õ szokta mondani, hogy jobb aludni a döntések elõtt, tõle tanulhatta el a gyerek. Anna fejbõl mondta Annusnak az esti mesét, még ki is kerekítette itt-ott. Kedvét lelte abban, hogy kiszínezheti a túl egyszerû történeteket. – Valamikor még írni is próbált, meg is jelent néhány novellája internetes portálokon. – Mesélt a királylány hálószobájáról, az aranynyelû fogkeférõl.
  – Nem, nem volt laptopja, még a tv-t se ismerték, de ha elunták magukat beültek a hatlovas hintóba, kimentek az erdõbe õzet nézni, és a vállukra szálltak a galambok…
  – És lekakilták, mint a szobrot az ovi elõtt?
  – Á, dehogy, arra vigyáztak, hisz jóbarátok voltak!
Sokára aludt el a gyerek, nagyon beleélte magát a mesébe.
  – De ugye, mi is kimegyünk az erdõbe õzeket simizni, és ugye, ránk szállnak majd a madarak, mint az aranyhajúra, és ugye, az olyan, mint az enyém, és ugye…

Éjfélig böngészte a hirdetéseket. – Amikor már nem bírta tovább, kimártogatta az olaj alját a lábasból. Egy szelet kenyeret evett meg így, a többit eltette reggelire. Kell a pirítóshoz. – Feladott pár hirdetést is, de lassan haladt, az apróképernyõs, olcsó telefonon nem volt hatékony az írás.

Hirdetés az Expresszben és másik nyolc ingyenes oldalon:
27 éves diplomás nõ munkát keres! Középszinten beszélek angolul, németül, nyitott vagyok minden lehetõségre. Erotikus munka nem jöhet szóba.
Forrás: Urbánszki László
még több Korzó
Robert Mee meghökkentő dolgot talált a tengerparton, néhány kilométerre onnan, ahol 27 évvel ezelőtt..
A kultúráért felelős államtitkár jelentette be a baranyai megyeszékhelyen. Az összeg egy 30 millió..
Írások Boér Péter Pál tollából
Írások Urbánszki László tollából
Néhány spoileres szó a filmrõl, és annak apropójából.
Írások Urbánszki László tollából
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!