Share on Google+
2015. július 11.,  szombat
NAPIKorzó

Urbánszki László: Nyugat vége 5. részlet

Oszama bujkáló hívei ….. nem gyõzhetnek, de magukkal ránt… a halálba ellenfelüket…………Összes megmaradt atomfegyverüket ………………… azonos idõben robbantottak. ………………….. Majdnem lerombolták a Föld legfejlettebb államát, a világ csendõrét, és a maguk sajátos módján még mindig gyõz…….. A hagyományos bombák levegõbe repítették a radioaktív anyagokat, az atombombák keltette ciklonok pedig elterítették azt az egész arab világ fölött. Észak-Afrika és az arabok olaja nem létezett többé. A sugárzás sok száz évig megakadályozza a kitermelést, közben elfelejtõdik a technológia, mely az olajat a felszínre hozná, bár olyan gépek sem lesznek, melyek felhasználhatnák. Észak-Amerikában …………..a faji ellenségeskedésnek véget vessenek. ………. a katonák …….. arzenállal beálltak ………… megindult az igazi háború. …………..néhány rakétát kilõttek Kína és Oroszország területére……….. Német- és Franciaországra is, amelyek válaszcsapás ………. Észak Amerika azóta is hallgat. Voltak, vannak zavaros rádiójelek, semmiképpen sem pusztult el az egész ország…………….. nincs befolyása.
Ibolya asszony, aki nem csak a törzsfõnök felesége volt, hanem a nagycsalád konyhafõnöke is, messzecsengõ síndarabot ütögetve hívta össze a reggelizni vágyókat, szándékosan nem véve tudomást róla, hogy már az egész nemzetség elõtte tülekedik. Szerette a dolgok szabályos menetét, márpedig a reggelit hangosan kell jelezni, hogy a távol dolgozók is meghallják. Sokáig ütötte a sínt, miközben a messzeségbe meredt, majd látszólag meglepett mosollyal vette észre az elõtte tolongókat. A regula úgy szólt, sorba kell állni az ételosztáshoz, de néhány tekintélyesebb ember elõrejött, hogy közelebbrõl érezze a rég nem élvezett fõtt hús illatot, majd nem volt kedve visszamenni. Természetesen sokan követték a példájukat, megbújva a tekintélyesek háta mögött, míg végül egy csürhére emlékeztetõ tömeg szorongott Ibolya elõtt. Újra ütni kezdte a síndarabot és bal kezével hessegetve mutatta, húzódjanak hátrébb és álljanak be rendesen. A tekintélyesek rosszallva meredtek rá, majd a mögöttük tolongókra – próbálták megúszni a sorbaállást –, végül vigyorogva hátrasétáltak. Hamar kialakult a rend és az óriási mérõkanalat szorongató Kata asszony elkezdte osztani az ételt. Mindig õ kapta ezt a munkát, mert bármennyi volt az ennivaló, ugyanakkora adagot tudott adni mindenkinek. Amikor kifaggatták, hogyan csinálja, csak vonogatta a vállát. Ugyanis õ sem tudta. Egyszerûen ránézett az üstre, és érezte mennyi jut egy-egy embernek.
Nagy tekintély ide, vagy oda, a szaglászó öreg Kálmánt elhessegették a sürgõ-forgó asszonyok, mert láb alatt volt. Ötven embernek kellett elõteremteniük a reggelit, nem szerették a nézelõdõket. A megszokott gombás hallevest most feljavították Árpád kecskéjének kisebb részével – a maradékot eltették estére a fõétkezésre. A lassan gyülekezõ reggelire vágyóknak szinte a nyáluk kicsordult a finom illatokat érezvén. A fortyogó, gõzölgõ üst alá lelkes gyerkõcök hordták a sok gallyfát. A kicsik kötelessége volt tûzifával ellátni a konyhát. A vastagabb törzseket, ágakat eltették télire, csak a vékony gallyakat használták fõzéshez. A viháncoló rõzseszedõk életveszélyesen omladozó áthidalásokon imbolyogtak a beomlott metróalagutak víztükre fölött, átkúsztak a romok alatt, hogy a belsõ udvarokban növõ fákhoz hozzáférjenek. Ez a játékos munka készítette fel õket a kamaszkor komolyabb erõpróbáira, és megismerték szeretett otthonuk minden zegzugát. Közben természetesen õk voltak a vadászok, akik óriás szörnyeket ejtettek el fadárdáikkal, és gyõzhetetlen harcosként küzdöttek meg a külvárosokon túli emberevõkkel. Mire elérték a tíz-tizenkét éves kort, valóban megtanulták a nesztelen cserkelést, és észrevették a legkisebb rebbenést is az omladozó romokkal teli ligetesben, melyet valamikor Pestnek hívtak. Annyi fát gyûjtöttek tegnap is, hogy kazalként magasodott a pattogó tûz közelében.
Reggelizett a nemzetség. Néhányan elhúzódtak a családjuk körébe, de a legtöbben ott helyben letelepedtek és jókedvûen beszélgetve ettek. Széltõl, idõtõl cserzett arcok, elégedett testek és gondolatok. Magukkal és a világgal békében élõ emberek a régi Magyarország szimbólumának romjai között.
A Duna fölött friss szél kelt, felborzolta a kristálytiszta víz felszínét. Üdítõ illatot sodort magával, tisztát, egészségeset. Szép volt ez a táj, a buján feltörekvõ fákkal, az esõ- és szélkoptatta falmaradékokkal. A valamikori üszköt és kormot majdnem teljesen lemosta az idõ, csak kevés sötétszürke szín emlékeztetett a régesrégi tüzekre. Elõször a víz, a jég repesztette meg az utak burkolatát, majd a mindenhol megtelepedõ növények gyökerei tágították tovább a réseket. Kisebb, majd nagyobb fák emelték föl az aszfaltburkolatot, mely mostanra olyan lett, mint valami sziklás, ám gazdag növényzetû táj. Kanyargós ösvények vezettek ezernyi irányba, cserjék, fák és fû mindenütt. Némelyik toronyház nagy része megmaradt, borostyánnal, iszalaggal gazdagon borított szirtként magasodott az új világ fölé. Szobáikban madarak fészkeltek, a sûrûn növõ levelek és indák szövevényében mókusok, macskák bujkáltak. A metróalagutak már évtizedekkel ezelõtt beomlottak, elárasztotta a Duna, csodálatos édesvízi lagúnákká varázsolta a kietlen barlangokat. A víz alatti romok között rákok gyûjtögettek komótosan, kíváncsi kárászok kutatták a rejtett zugokat. Mohos kövein szerelmesek, életük alkonyán tûnõdõ öregek üldögéltek, csendjét legfeljebb ugrándozó gyermekek zaja törte meg. Erõs, fiatal világ épült a tûzbe és vérbe fulladt istenemberek hamvai fölött.
Forrás: Urbánszki László
még több Korzó
Robert Mee meghökkentő dolgot talált a tengerparton, néhány kilométerre onnan, ahol 27 évvel ezelőtt..
A kultúráért felelős államtitkár jelentette be a baranyai megyeszékhelyen. Az összeg egy 30 millió..
Írások Boér Péter Pál tollából
Írások Urbánszki László tollából
Néhány spoileres szó a filmrõl, és annak apropójából.
Írások Urbánszki László tollából
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!