Share on Google+
2015. szeptember 1.,  kedd
NAPIKorzó

Urbánszki László: Nyugat vége 9. részlet

Amikor elcsendesedtek az emberek, nagy levegõt vett… és nem jött ki hang a torkán. Fülig vörössé válva belefagyott a szó, amikor észrevette a törzsi vezérek dühös tekintetét, akik nem szoktak hozzá, hogy piperkõc suhancok intik csendre õket.
Hónapokkal késõbb, a mindig korán kelõ Álmos mélázva figyelte a hajnali szellõtõl fodrozódó vizet.
A sikeres gyûlés után egy hétig ásott vezetésével a törzs színe java. Hamarabb célt érhettek volna, de nem akarta megkockáztatni, hogy beomoljon az alagút, sérüljön az ember vagy a kincs. Elõször felülrõl próbálkoztak, de a hatalmas vasbeton tömböket nem tudták eltávolítani, az aláásást pedig túlzottan kockázatosnak ítélték. Végül a rendezõ pályaudvar felõl nyitottak utat, ahol a robbanás elsöpörte a romokat, és innen jutottak be álmaik honába. Amikor elérték az utolsó falat, és egy kis nyíláson át bevilágítottak a raktárba, Árpádért küldtek. Az ünneplõ, hejehujázó bányászok gyûrûjében a fülig vörös, csetlõ-botló siheder bontotta ki az utolsó téglákat, és mászott be a 198-as év földi mennyországába. Igaz, közben félig leszakadt róla féltett nyúlszõr bundája és a fejére omlott egy nagydarab falmaradvány, de ez nem csökkentette népszerûségét. A másodikként bebúvó Álmos társaságában fedezték föl a 2012-es Magyarország csodálatos kincseit. Kések, fazekak, balták, sõt, még a fóliába csomagolt ruhák jó része is megúszta a két évszázados elzártságot. Annyi volt az érték, hogy a klán harcosai folyamatosan járõröztek, és az egyetlen bejáratban aludtak éjszakánként. Beindult a cserekereskedelem, már a második kereskedõkaraván kereste fel õket, a raktárak feltöltve búzával, szárított és füstölt hússal. Hatalmas halomban áll a faszén, Kálmán és a kovácsok építik a hutákat, nemsokára elkészülnek az elsõ ekék, balták. Mindenhol elhasználódtak már az õsök szerszámai, hatalmas árat ígértek a kereskedõk az elsõ baltáért, öntöttvas fazékért. Nemsokára beköszönt a Vaskorszak, a Belvárosiak törzse ezt a válságot is túlélte, köszönhetõen ennek a nyelvtörõ nevû áruházcsodának. Álmos elgondolkodva dörmögte maga elé:
– Milyen bolondosak voltak valamikori õseim, más nép nyelvén nevezték el saját építményeiket, pedig lett volna az idegen Westend helyett szép magyar név is, Nyugatvég vagy Nyugat vége.
– Én… vagyishogy, nem biztos, de… – izgatott hebegését elnyomta a tömegbõl felhangzó lenézõ nevetés, már majdnem kisompolygott középrõl, amikor Álmos dörgõ hangja csendet parancsolt.
– Ez az izgága hebrencs itt az én elsõszülöttem, Árpád. Emlékeim szerint tud beszélni, bár fel nem foghatom honnan vette a bátorságot… mindegy. Kölyök, de van egy kevés esze, amit most ügyesen eltitkol. Hallgassunk valameddig, hátha még ma rászánja magát a megszólalásra! Ha méltatlan lesz, amit kinyög, magam korbácsolom meg. Olyannyira, hogy ezen a héten hason fog aludni a beste kölyke. Szedd össze magad édes gyermekem, és mondjad szaporán, ne várakoztass ennyi tekintélyes embert!
Árpád, ha lehet, még vörösebb lett, és akkora levegõt szívott mellkasába, hogy köhögnie kellett, de összeszedte magát, és beszélni kezdett.
– Eddig nem gondoltam rá, illetve most jutott eszembe, vagyis… – Megint nevetgélni kezdtek az emberek, erre a gyerek, majdnem sírva kiabálta. – Mindnyájan ismerjük az Emberistenek végét, majdhogy nem fejbõl tudjuk. Abban van a megoldás! Idézni kezdte a híres szöveget: „… még emberi pernye lebegett a tenger fölött, amikor Magyarországon már robbantották az elsõ pályaudvarokat, legelsõnek a Nyugatit, vele együtt a híres Westend áruházkomplexumot. Hagyományos bombát használtak, de kigyulladt a rendezõ pályaudvaron várakozó, tüzérségi lõszerekkel tömött katonai szerelvény. Színes szikrazáporok kíséretében, robbantak a lövedékek, a föld színéig letarolták az egész környéket…” Értitek? A híres Westend áruház, teli raktárakkal omlott össze. Senki sem nyúlt hozzá a kincsekhez! Sok méteres betontörmelék takarja, és úgy olvastam, volt földalatti része is, sõt, még azok alatt is, pinceraktárak. Kiválóan megépített épület lévén, bizonyára épen maradt odalent néhány bolt. A víztõl elzárta, az idõjárástól megóvta a fölötte lévõ vastag réteg, akár garmadában is állhatnak odalent a híres rozsdamentes kések, fazekak. Itt senki sem kutatott, mindenki az ép boltokat kereste. Ha eszébe is jutott valakinek, nem merte elkezdeni, hisz napokig ásni kell, hogy bejuthasson. Amíg harcoltak egymással… – Szavait a hallgatóság boldog tombolása szakította félbe, és Álmos rekedt ordítása: – Megúsztad a korbácsot, te szemtelen csibész, gyere apádhoz, hadd ropogtassalak meg…
Félig megfordulva nézte furcsa, színes ruhájú nemzetségét. Mindenki a 2012-es divat szerinti szoknyákban, nadrágokban illegette magát, pedig ez pazarlás, hisz magas csereértéke volt a mutatós öltözékre vágyó szomszédoknál. Árpád farmerban és köldökig nyitott ingben magyarázta a fémek titkait a lelkes, fiatal nõkbõl álló közönségének. Álmos mosolygott a látványon, hisz az ing nem a meleg miatt volt nyitva, hanem hogy a lányok megcsodálhassák kockás izmait, bár a figyelmes tekintetek sem a fémek tulajdonságainak szóltak, hanem a jóképû, sikeres férfinak.
„A nõi lélekrõl még van némi tanulnivalója ennek a málénak.”– Ezerráncú arcát sejtelmes mosoly derítette föl. – Ábrándos szemû eladó lányoknak mesél a fémek titkairól? Sebaj, majd kinövi, hisz jókötésû, bátor gyerek és esze is van. Még bizonyítania kell, hogy kemény férfi és jó vezetõ, de akár az utódom is lehet a vezérségben, ha összeszedi magát.
Megismétlõdhet az õsi történet, Álmossal indult el a bajbajutott nép és Árpáddal érkezik a révbe!
Forrás: Urbánszki László
még több Korzó
Robert Mee meghökkentő dolgot talált a tengerparton, néhány kilométerre onnan, ahol 27 évvel ezelőtt..
A kultúráért felelős államtitkár jelentette be a baranyai megyeszékhelyen. Az összeg egy 30 millió..
Írások Boér Péter Pál tollából
Írások Urbánszki László tollából
Néhány spoileres szó a filmrõl, és annak apropójából.
Írások Urbánszki László tollából
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!