Share on Google+
2014. december 21.,  vasárnap
NAPI

Gyilkos, de édes a gömbhal

A gömbhal, japánul fugu, az ázsiai országokban méregdrága ínyencfalatnak számít, bátorságát és elszántságát bizonyítja annak, aki el meri fogyasztani. Sokkal izgalmasabb, mint az orosz rulett. A gömbhal bizalomépítõ szerepe sem elhanyagolható: a gömbhal elfogyasztásához meg kell bízni a szakács tudományában. Bár persze, hogy érdemes volt-e, az csak a végén derül ki: a rosszul elkészített fogás miatt a vendég akár életével fizethet a különleges halfalatokért. Régebben hetente több ember halt meg mérgezésben, ezért fugut ma már csak engedéllyel és megfelelõ szakértelemmel rendelkezõ szakácsok készíthetnek.
Hazánkba leginkább a törpe (Tetraodon travancoricus), a zöld (T. nigroviridis) és a palembang gömbhal (T. biocellatus) fajokat importálják, de a szemfülesebbek dél-amerikai vagy amazonasi gömbhal néven emlegetett (Colomesus asellus) ritkaságot is elcsíphetnek. Általánosságban elmondható, hogy a gömbhalak leggyakrabban brakk- vagy tengervízben élnek néhány kivétellel (pl. a hazánkba kerülõk közül a T. travancoricus édesvízi, de elég ritkán kerül a kereskedésekbe, illetve a szintén ritka C. asellus is ide tartozik).
 
 
 
A brakkvízi gömbhalak tartása
 
A brakkvíz vagy félsósvíz, az édesvíz és tengervíz keveredésébõl jön létre, mely a természetben folyótorkolatok elõtt és az erõsen csapadékos területek beltengereinél fordul elõ. Mivel a gömbhalak többnyire ilyen területekrõl (Ázsia, Indonézia, Sri-Lanka) származnak, ezért az akváriumban is ilyenben kell tartanunk õket. Nem kell megijedni, ez a legkisebb probléma, ami a gömbhal-tartásban felmerül: a brakkvíz otthoni elõállítása ugyanis roppant egyszerû, minden 10 liter vízhez keverjünk 10-15 g tengeri sót. 
 
A gömbhal bár nem túl méretes állat (10-15 cm), mégsem éri be egy pici garzonnal: minimum 100 literes akváriumot kell berendeznünk számára.
 
A legmegfelelõbb otthon számára: a víz legyen viszonylag magas sótartalmú, kemény, lúgos (pH: 7,6), 24-28°C-os, kövekkel, gyökerekkel és esetleg brakkvizet elviselõ növényekkel berendezve.
 
Finnyásak, nem eszik a szárított díszhaltápot, csak élõ eleséget fogyasztanak. Kedvelik az apró csigákat, sórákot, tubifexet, rovarlárvákat, idõnként még a földigilisztát is elcsemegézik. Csipkelõdõs, ezért társaság és optimális helykihasználás céljából se tegyük össze fajtársakkal, rosszul tûrik, ha a figyelmet és a lakást meg kell osztani a sógorral. Más halakkal szemben elõfordulhat, hogy teljesen békések, de ez azért nem életbiztosítás, ne erre alapozzunk egy tengeri akváriumot. Ha mégis úgy hozza a szükség, akkor hasonló méretû és fizikai adottságú fajokkal tegyük össze, vagy pedig egy sokkal nagyobbal, hátha az majd jól helyreteszi... Búvóhelyre szüksége van, ez lehet egy törött cserép, de egy nagyobb gyökér is.
 
A brakkvízi fajok édesvízben általában gyorsan elpusztulnak vagy megbetegszenek, úgyhogy mindenképpen sózzunk. Hazánkban a felsorolt okok miatt kevesen tartják, sikeres hazai szaporításáról sem hallani. Ha mégis sikeres lenne a nász, akkor a halvány ikrákat az akvárium alján lévõ köveken keressük, és feltétlenül értesítsük a sajtót, mert magyar viszonylatban ez igazi szenzáció
 
Az ikrák 6-7 nap elteltével kelnek ki, majd apa intõ kezei alatt tovább fejlõdnek az akvárium aljzatában lévõ gödrökben. Etetésük sem túl egyszerû, de ha már megvannak, ne ezen múljon a dolog, csak a sórákot és a szúnyoglárvát fogyasztják el.
 
A hal májában, veséjében és petefészkében ugyanis méreg található, amely egy rosszul irányzott vágás után kiszivároghat és megmérgezheti az egész hal húsát, ami nem túl egészséges, sõt, a fogyasztás után gyorsan beáll a halál. Talán félelmetes hírüknek köszönhetõen ma már hazánkban is kapni néhány fajukat. A kevésbé bátrak elõször csak a tartásukkal kísérletezzenek, hiszen vizuálisan sem utolsók, aztán késõbb jöhet a gasztronómiai bátorságpróba is.
 
A gömbhal a gömbhalak (Tetraodontidae) családjába tartozik. Neve meglehetõsen beszédes, sok mindent elárul: veszély esetén akkorára fújja fel magát, hogy a legnagyobb szájú ellensége se legyen képes bekapni és lenyelni õt, ami tulajdonképpen egészen jó stratégia. Ám biztos, ami biztos alapon alternatív védekezési formákat is kifejlesztettek, például tüskéket. Ezzel együtt sem tökéletes azonban a módszer: az ember könnyedén lehalássza õket. Erre találták ki egyes fajok, hogy post humus védekeznek: méreganyaggal bosszulják meg a gyilkosságot és az elfogyasztást.
még több
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!